De Maan oefent invloed uit op het alledaagse leven, dat ontdekten Jetteke en Lieke 9 jaar geleden tijdens een bezoek aan de Jura – een regio in Frankrijk waar de bevolking leeft volgens de cycli van de Maan. Het inspireerde hen om hier meer van te ontdekken. En wat blijkt? De kracht van de Maan is groter dan je denkt.
Mythologie en historische maankalenders
Zoals je inmiddels weet, zijn maankalenders stokoud. In zijn spraakmakende onderzoek ‘The Roots of Civilization’ (1972), ontwikkelde Alexander Marshack de theorie dat de inkervingen op verschillende paleolithische botplaques (inkervingen op dierenbotten) niet per se waren om te communiceren, maar juist dienden ter aanduiding van tijd. Deze tijd noteerden ze aan de hand van de stand van de Maan. Vondsten uit de grot Thaïs in Frankrijk duidden volgens hem 29 inkepingen aan, overeenkomend met de duur tussen twee manen.¹
Veel van de maankalenders werden gevonden op losse stenen, in grotten of op dierenbotten. De kleine voorwerpen waren geschikt, omdat ze gemakkelijk mee konden op jacht – die soms uit wel wéken duurden. De mensen van toen jaagden bijvoorbeeld op paarden, bizons en mammoeten.
Sommige maankalenders hadden een praktische aard, zoals de Haab van de Maya’s, anderen een religieuze – zoals de Maya’s tweede kalender: de Tzolkin. Het feit blijft dat veel (pre-)historische volkeren hun leven indeelden op basis van de Maan en we pas sinds Julius Caesar massaal op de zonnekalender over zijn gegaan zegt veel. Lees hier alles over de geschiedenis van de maankalender en hoe deze het leven op Aarde in haar greep hield en nog steeds houdt.
Invloed op water, landbouw en wijnteelt
Laten we beginnen bij het begin: de zichtbare kracht van de Maan zie je duidelijk terug in eb en vloed. De zwaartekracht van de Maan ‘trekt’ aan de Aarde – inclusief het water. Op deze manier verplaatst het water naar de maankant, waar het vloed wordt.
Maar de Maan heeft op meer dan alleen het water invloed – wist je bijvoorbeeld van haar sterke werking op landbouw en wijnteelt? Op basis van de biodynamische kalender – een schema dat wordt gebruikt voor het planten en oogsten van gewassen – zijn de dagen ingedeeld in vier verschillende types. Zo bestaan er bloem-, wortel-, blad- en fruitdagen. Wijn zou bijvoorbeeld het lekkerste smaken tijdens fruitdagen (Is het vandaag een fruitdag? Goede reden om vanavond die fles open te trekken!).
En zo komen we weer terecht bij de theorie van Rudolf Steiner (1861-1925), de grondlegger van de antroposofie. Steiner benadert de aarde holistisch, als een organisme dat een samenhangend geheel vormt met de planten, dieren, de bodem en de kosmos. Je hebt vast wel eens een biodynamische wijn gedronken. Deze druivenstruiken worden geteeld en gesnoeid in overeenstemming met de levensenergie: de Zon, planeten, water en zuurstof. Zowel bij het oogsten als het maken van de wijn wordt er gelet op de stand van de Maan. Tot slot is het bij biodynamische wijn verboden om extra’s – zoals sulfiet – toe te voegen. Kortom: beter voor je lichaam en de kater de volgende dag. Al is die natuurlijk niet onoverkomelijk na een glaasje te veel ;-).
Dan de verschillende fasen van de Maan en hun invloed op de natuur. Wij houden het volgende aan, gebaseerd op onder anderen het boek ‘De mysterieuze kracht van de Maan’, van Roswitha Broszath en Rita Stiens.
- Nieuwe Maan: de Nieuwe Maan staat voor wedergeboorte. Het is dé tijd om zieke bomen te snoeien en kamerplanten bij te werken voor een nieuwe fase. Je zult verrast zijn wat voor kick-start je ze hiermee geeft.
- Wassende Maan: de periode van de Wassende Maan is ideaal om in de tuin te werken, bomen te planten en nieuw gras te zaaien.
- Driekwart Maan: gebruik deze periode voor het plukken van vruchten – ze hebben nu extra veel smaak!
- Volle Maan: in deze periode kan je het beste vruchten of vlees wekken, invriezen of conserveren. Planten en bloemen bemesten is ook een goed idee.
Goed om te weten: tijdens Afnemende Maan trekken de sappen in de bodem meer naar de wortels van de gewassen toe. Tijdens Wassende Maan stijgen ze juist op, waardoor planten en bloemen tot bloei komen. Verder zijn er een aantal simpele, maar belangrijke vuistregels:
- Spit in het voorjaar het stuk grond dat je gaat bebouwen drie keer om. De eerste keer tijdens Wassende Maan, de tweede keer tijdens Afnemende Maan in Steenbok en de laatste keer opnieuw tijdens Afnemende Maan.
- Bovengrondse planten en gewassen poot of zaai je het beste bij Wassende Maan.
- Ondergronds groeiende groenten gedijen het beste wanneer je de plant- of zaaidag tijdens de Afnemende Maan kiest.
Invloed Maan op het dagelijks leven
Al lange tijd worden slaap en pieken en dalen in het metabolisme gekoppeld aan de fase van de Maan. Onderzoek naar verschillende dierensoorten wijst uit dat ze hun gedrag aanpassen aan de stand van de Maan. Wetenschappelijke onderzoeken tonen onder anderen aan dat mensen korter slapen tijdens Volle Maan. Een korte nacht heeft invloed op glucose regulatie en fysieke activiteit. Een Deense studie onder een groep kinderen wees uit dat de verminderde fysieke activiteit tijdens Volle Maan leidt tot afwijkingen in het metabolisme. ² Tijdens een ander, Zwitsers, onderzoek, werd opgemerkt dat de deelnemende volwassenen vermoeider waren tijdens Volle Maan. En dat was niet zo gek, want ze sliepen gemiddeld negentien minuten korter tijdens Volle Maan dan tijdens andere maanfasen. Een kleine kanttekening: meer onderzoek is nodig om deze uitkomsten te controleren.³
Afgezien van het wetenschappelijke gedeelte, is er een grote kans dat jij zelf het effect van de (Volle) Maan op je dagelijks leven ervaart – bewust of onbewust. Wist je dat de verschillende maanfasen ook verantwoordelijk voor bepaalde gevoelens worden gehouden? Tijd voor een korte les.
Maanfasen
Er bestaan verschillende maanfasen, die verantwoordelijk worden gehouden voor een uitwerking op planten, dieren en mensen. De Wassende Maan staat voor de periode van Nieuwe Maan tot Volle Maan. Het wordt ook wel de ‘inademingfase’ genoemd – hét moment om je lichaam te geven wat het nodig heeft voor opbouw. De periode van krimpende of Afnemende Maan loopt van Volle tot de Nieuwe Maan. Deze fase staat voor loslaten en uitademen. Deze periode is perfect voor het ontgiften van lichaam en geest, op wat voor manier dan ook.
- Nieuwe Maan staat voor groei – in deze fase staan zowel de Zon als de Maan in hetzelfde teken. Het is de perfecte tijd om je ideeën op de vrije loop te laten. Lichamelijk is dit een goed moment om te vasten of detoxen en slechte gewoonten af te leren.
- Wassende Maan is het uitgelezen moment om nieuwe plannen concreet te maken. Alles is gericht op groei – zowel op persoonlijk vlak, als in de natuur. Het is ideaal voor een cosmetische ingreep of wat selfcare: neem tijdens Wassende Maan dus een lekker bad of een gezichtsmasker van Manuka honing. Daarnaast is het een geweldige periode voor intense seks, je weet wat je te doen staat na je beauty-uurtje ;-).
- Tijdens halve Maan (Eerste of Laatste Kwartier) kan je het als lastig ervaren om de hand in eigen boezem te steken. Je bent wat lichter ontvlambaar, dus wees hierop voorbereid wanneer je bijvoorbeeld op familie-uitje gaat. Het zou nog wel eens kunnen botsen. In een positief daglicht: dit is de beste tijd om eens flink uit je dak te gaan in de sportschool of om iemand vol overgave een liefdesverklaring af te leggen.
- Volle Maan kan leiden tot versterkte emoties en – zoals we al eerder benoemde – een slechte nachtrust. Het is ideaal om romantische activiteiten met je partner te ondernemen, je zult merken dat je gevoelens hierdoor versterken. Je handelt meer vanuit je onderbewustzijn dan anders.
- Tot slot staat driekwart Maan (de afnemende cyclus) voor ‘uitzaaiing’. In deze fase ben je misschien meer dan normaal op anderen gericht en bereidwilliger om anderen te helpen. Ook is dit de ideale tijd om de tandarts te bezoeken.
Maanstand en voeding
Als toevoeging op bovenstaand, is het goed om te weten wat je juist wel of liever niet eet op basis van de maanstand.
Tijdens een Wassende Maan zit je bijvoorbeeld wat sneller vol en kan je beter wat lichter eten. Dit is de tijd waarin je lichaam absorbeert en je dus ook sneller die croissants en dropjes terugziet in de spiegel. Is het Afnemende Maan, dan kun je juist wat meer hebben zonder direct aan te komen. Je lichaam is energieker en misschien merk je zelfs dat je wat extra’s nodig hebt. Daarnaast heeft het dierenriemteken waarin de Maan staat ook nog invloed op wat voor soort eten je het beste verteert. Omdat we snappen dat dit uitgebreid onderzoek vereist, hebben we deze kennis verwerkt in onze Moon Calendar zodat je hier geen eigen studie aan hoeft te wijden :-).
Sterrenbeelden en het lichaam
Volgens de astrologie zijn bepaalde delen van je lichaam gekoppeld aan dierenriemtekens. Elke twee dagen gaat de Maan van het ene dierenriemteken naar de volgende. Staan de Maan in Ram, dan is je gezicht bijvoorbeeld extra gevoelig. Pas op die dagen op met een gezichtsbehandeling of peeling. Je huid kan er heftiger op reageren dan op andere momenten van de maand. Natuurgeneeskundigen houden om deze reden rekening met de planning van een behandeling. Een overzicht vind je hieronder én in onze Moon Calendar.
Ram – hoofd, hersenen en ogen
Stier – strottenhoofd, spraakorganen, tanden, hals, kaak, amandelen en oren
Tweelingen – schouders, armen, handen en longen
Kreeft – borst, longen, maag, lever en galblaas
Leeuw – hart, middenrif, rug, bloedsomloop en slagaderen
Maagd – spijsverteringsorganen, zenuwen, milt en alvleesklier
Weegschaal – heupen, nieren en blaas
Schorpioen – geslachtsorganen en urinewegen
Boogschutter – bovenbenen en aderen
Steenbok – knie, botten, gewrichten en huid
Waterman – onderbenen en aderen
Vissen – voeten en tenen.